Guide til kjøp av skateboards

Drømmer du om å være den neste Paul Rodriguez eller Rob Dyrdek? Kanskje bare cruise rundt på gatene eller skateparken med stil og lethet, shredde med det beste av dem? Alt begynner med å kjøpe ditt første komplette skateboard og - enda viktigere - å kjøpe riktig oppsett for deg. KiteNorge er her for å hjelpe deg gjennom prosessen og veilede deg. Ta en titt på alle våre skateboards som kan kjøpes online.
 

Hvordan velger du et skateboard?

KiteNorge tilbyr et bredt spekter av skateboards og deler. Det er alt veldig bra hvis du vet hva du vil, men hva om du er en nybegynner eller noen som har skated det samme oppsettet for alltid og er på utkikk etter noe nytt? Du trenger kanskje litt hjelp! Vi vil veilede deg gjennom alt du trenger å vite for å ta de riktige avgjørelsene, uansett om du kjøper et komplett skateboard eller oppgraderer oppsettet ditt med enkelte deler.

Verdt å vite om du kjøper et komplett skateboard:
Hvis du er nybegynner og ikke ønsker å bygge et skreddersydd komplett skateboard, sjekk ut vårt utvalg av skateboards som er ferdig og klar til å kjøre. KiteNorge tilbyr komplette skateboardssom er bygget av de samme kvalitetsdelene som også kan kjøpes separat på vår hjemmeside.
 
 

1. Skateboard / Introduksjon


Se mer trick skateboards 


Et skateboard er ikke bare et skateboard. Ser på skateboards i supermarkedet eller leiebutikken, vil du legge merke til at treet og sammentrekningen er uregelmessige, noe som gjør boardet svakt. Kulelagre, hjul og trucks kan ofte settes sammen uten baktanker. Vi lover i KiteNorge at alle våre komplette skateboards er laget av produsenter som vet hva de gjør og produserer "ekte" skateboards.

Skateboard kan købes komplette og 100% klar til at køre. For at samle et komplet skateboard, har man brug for følgende komponenter:
  • Skateboard deck
  • Et sett trucks (2 stk.)
  • Et sett hjul (4 stk.)
  • Et sett kulelagre (2 pr. hjul = total 8 stk.)
  • Hardware (Et sett med 8 muttere og bolter er nødvendig for å montere trucks til dekk)
  • Griptape (sandpapir lignende materiale som ligger på toppen av dekk, for å øke grepet)
skateboard komponenter custome
 
 
 
 

2.1 Skateboard Deck/ Introduksjon


Kjøp skateboard decks 


Skateboarddecket refererer til plattformen du står på og som du vil "shredde" på. Skateboarddeck er tradisjonelt laget av flere lag av lønn ovenpå hverandre (7 er gjennomsnittet), og dette bidrar til deres holdbarhet og styrke.
Når du begynner å lete etter skateboarddeck som passer deg, er bredden en viktig overordnet karakteristikk. Forskjellige former og bredder av deckene er rettet mot forskjellige skateboard-stilarter. I begynnelsen anbefaler vi at du velger en deckbredde litt smalere enn fotens lengde.

Videre kan lengden være viktig hvis du er lavere eller bare på jakt etter et lite cruiserboard. Se figuren og velg riktig størrelse.
Deck størrelse skateboard
 

2.2 Skateboard Deck / Bredde


Standard skateboard bredder (dvs. longboards, cruise, eller mini-cruisers) er fra 19,0 cm (7,5 ") til 21,5 cm (8,5"). Det er skrevet i inches i det vanlige skate-språket - slå det inn ;-). Ulike stiler av skateboarding samsvarer med visse generelle bredder. Bredere boards er mer stabile, men ofte vanskeligere å lage triks på. Mindre brett er vanligvis mer responsive og lettere å gjøre triks på, men også mindre stabile.
Deck Bredde Skateboard
 

2.3 Skateboard Deck / Akselavstand


Akselavstanden er avstanden mellom de monterte truck akselene. Akselavstanden til et skateboard kan variere og er en personlig preferanse som skal passe inn i kroppsbyggingen din. På samme måte som avstanden mellom beina i noen brettsport, må akselafstanden være lengre hvis du har lange ben. Akselavstanden bestemmer styrets svingradius; En kortere aksellengde vil ha en kortere svingradius og en lengre aksellengde en større svingradius.
Akselafstand skateboard
 

2.4 Skateboard Deck / Konkav og form


Hver produsent - og i tillegg - forskjellige serier av brett fra leverandører har forskjellige former eller grader av konkav.
Konkav er relatert til mengden bøying og forming mellom boardets sider og kan påvirke tricks vanskelighet på mange måter. Flate board med mindre konkav kan være bedre for tekniske flip-tricks, mens board med økt konkav generelt er mer solid og lett å kontrollere.
 
 
 
 

3.1 Skateboard Trucks / Introduksjon


Se alle skateboard trucks 


Lastebiler holder hjulene fast til dekk og lar brettet dreie og vippe akselen. Truck kapasitet kan justeres. Stramming mutteren på hodetbolten (kingpin) komprimerer bushings og skaper en stivere følelse = mer stabilitet og krever mer kreft når du svinger. Løse trucks er bedre for å snu mens strammere trucks er bedre for pop. Dermed vil stramming eller endring av durometer på bushimngs forandre hvordan trucksene dine roterer. Trucks kommer i forskjellige bredder, så det er viktig å vite størrelsen på brettet ditt før du bestemmer hvilke lastebiler du vil ha.
Lastebiler er tilgjengelig i varierende høyder, og hver passer bedre til forskjellige stiler innen skateboarding og aktiviteter. Vanligvis er følgende stiler tilgjengelige: LOW, MEDIUM og HIGH trucks.
Skateboard truck
 

3.2 Skateboard Trucks / Truck Høyde


LAV - Passer best til flip-triks og ekstra stabilitet, denne truckhøyden går bra med mindre hjul for å redusere sjansene for "wheelbite". Det er også bra for nybegynnere på grunn av det lavere tyngdepunktet (KiteNorge anbefaler å bruke 50-53mm hjul).

MIDDEL - Best for skateboarding i gatene eller i en park, men svært allsidig, er denne truck høyde den mest vanlige for skateboarding i hele verden (KiteNorge anbefaler å bruke 53-56mm hjul).

HØY - Denne høyden benyttes av skatene som primært er interessert i cruising eller carving og de mindre fokusert på flip-tricks (KiteNorge anbefaler at du bruker + 56mm hjul).
Skateboard truck højde, Low, Heigh, Mid
 

3.3 Skateboard Trucks / aksel bredde


Når du velger hardware, må du gjøre det basert på hvor tykt boardet ditt er, og hvis du kjører med riser pads (plast mellom truck og deck - se nedenfor under riser pads).
Truck størrelse bestemmes av bredden i tommer på akselen (vist i diagrammet ovenfor). Generelt skal størrelsen på truckens aksel svare til bredden på skateboarddecket. De fleste lastebiler er produsert for å passe de fleste deckstørrelser på 7,5 "til 8".

Nedenfor er noen generelle retningslinjer:
6"-7.25" truck aksel - 6.5" for 7.25" skateboard decks
7.5" truck aksel - 7.25 for 7.5" skateboard decks
7.75" truck aksel - 7.5” for 8" skateboard decks
8.0" truck aksel - 8” for 8.5" skateboard decks
8.5" truck aksel - 8.5” for 9" skateboard decks
9.0" truck aksel - 9” for 10” skateboard decks
10.0" truck aksel - 10” og over skateboard decks
Skateboard truck aksel bredde
 

3.4 Skateboard Trucks / Bushings


Bushings er gummiputer mellom "kingpin" og trucken "hanger". Det er 2 bussinger per. truck. Hard bussinger er vanskeligere å klemme sammen, men gir mer energi og gir en mer elastisk tilbakevending til midten eller mer motstand hvis du vil "pumpe". Bløde bussinger absorberer energi og støt = lettere å snu. Å stramme truckene dine gjennom kingpin mutter kan endre måten styret ditt roterer på.
Skateboard truck bushings
 

3.5 Skateboard Trucks / Kingpin


Kingpin er en gjenget bolt som holder bushings på trucken. Her på bildet kan du se nøyaktig hvor Kingpin og Kingpin nuten kan bli funnet og identifisert på din skateboard truck.
Skateboard truck kingpin
 
 
 
 

4.1 Skateboard Hjul / Introduksjon


Du kan kjøpe hjul her! 


Det er generelt to ting å velge når du vil kjøpe nye skateboardhjul. Disse to tingene vil bli diskutert nedenfor, men det handler generelt om street, pool eller hva slags skating du liker best.

2: Hjulets diameter er viktig for smidighet, fart og komfort (se nedenfor).

1: Hardheten (durometeret) på hjulet er viktig for grep og fart (se nedenfor).
 

4.2 Skateboard Hjul / Diameter


Hjul diameter er målt i mm, og vanligvis trykt på hjulets ytre overflate. Ulike størrelser på hjul er egnet for forskjellige skateboard-stiler. Den vanligste skalaen for gate- og park skating er mellom 50 mm og 60 mm, mens hjul større enn 60 mm vanligvis brukes på longboards eller cruise.
Mindre hjul (50mm til 54mm) er tregere og mer tilbøyelige til å bli fanget i sprekker eller steiner, men er foretrukket av gateskater eller tekniske skatene på grunn av hjulets mindre vekt og økt kontroll over tekniske triks.
Større hjul tillater skateboards å løpe raskere og unngå sprekker. Hjulet øker imidlertid vekten. Nybegynnere skal starte med et hjul midt i intervallet, ~ 54-55 mm.

50-54 mmsmå og sakte hjul, men foretrukket av gaten eller tekniske skaters på grunn av mindre vekt og økt brukervennlighet når du vil lage flip-triks.
54-58 mmAllsidig, gjør at skateboardet kan løpe under forskjellige forhold. Det er et godt område for nybegynnere som ikke har en bestemt hjulstørrelse preferanse.
> 58 mmStørre, raskere hjul, men mer praktisk for longboard eller cruising, hvor triks kan være vanskelig å utføre på grunn av vekt og størrelse.
Skateboard hjul diameter
 

4.3 Skateboard Hjul / Hardhet (Durometer)


Durometer er et mål for hjulets hardhet. Hardere hjul er raskere; mykere hjul er tregere, men har bedre grep.

Skateboardhjulshardhet måles vanligvis på en durometer skala, som varierer fra 1 til 100 for å måle hardhet. Noen selskaper bruker B skala, som måler 20 poeng lavere, så skalaen blir forlenget med 20 poeng for tøffere hjul. For eksempel kan et 80b durometer være det samme som 100 durometer (100a). Disse skateboardhjulene har en større og mer nøyaktig hardhetsskala. Gjennomsnittlig hjul har en hardhet på 99a.

78a-87a Myke hjul er gode for tøffe overflater, longboards eller street boards som trenger massiv grep, for lett å rulle over sprekker og småstein. Designet for jevn tur, cruising, longboards, åser og grov asfalt.

88a-95a Litt vanskeligere og raskere med litt mindre grep, men grepet er fortsatt bra. Bra for gate og tøffe overflater.

96a-99a God fart og grep! - et godt skateboardhjul. Bra for nybegynnere som skater gate, parker, ramper, pool og andre steder med glatte overflater.

101a + Hardeste og raskeste hjul med minst grep. Ineffektiv på glatte og tøffe overflater. Dette er prohjul.

83b-84b Hjulene som bruker B-skalaen er ekstremt harde, som måler 20 poeng lavere enn A-skalaen for å gi skalaen for å utvide ytterligere 20 poeng for tøffere hjul.
 
Skateboard hjul hårdhed
 
 
 
 

5.1 Skateboard kulelagre / Introduksjon


Se alle kulelagre 

Alle skateboard lagrene er i samme størrelse. Du trenger ikke å bekymre deg for størrelsen når du velger en kulelagre. Men ABEC-vurdering refererer til kvaliteten på materialer og presisjon som brukes til produksjon av kulelagre. Høyere kullager er høyere kvalitet.
Skateboard lagrene brukes til å montere hjul og dermed koble hjul og skateboard aksel. Skateboard lagrene er alle like store og vil passe alle skateboard hjul som skateshops selger.

Selv om de ikke varierer i størrelse, er det mye variasjon i kvalitet. En tommelfingerregel har ofte vært at jo dyrere skateboard-lagrene, jo høyere er kvaliteten. Billigere lagre er vanligvis laget av lavere kvalitet materialer som kan deformeres eller helt ødelagt under det trykket som skateboarding utfører på dem. Billige lejer er ofte forseglet eller sømløst forseglet, noe som resulterer i at smuss blir lagret i lagrene dine uten at du kan gjøre noe med det. De dyrere skateboardlagrene er forseglet, med høyere presisjonsbearbeiding og høyere kvalitetsmetaller. De vil forbli raske og nøyaktige over tid med riktig vedlikehold.
 

5.2 Skateboard kulelagre / ABEC-rating


De fleste kulelagre er målt med en ABEC-karakter. Jo høyere ABEC-verdien er, desto mer nøyaktig blir kulelagren laget. Dette vurderingssystemet inneholder karakterer 1, 3, 5, 7, 9 og 11. Jo nærmere du kommer til en ABEC 11-vurdering, desto raskere vil du kjøre og jo mindre friksjon du vil ha når du skater. ABEC 1: skateboard lagrene har en tendens til å være den billigste og mest rå og minst nøyaktige.

ABEC 3: skateboard lagrene har en tendens til å være billig og ikke ruller veldig jevnt eller raskt.
ABEC 5: skateboard lagrene er normen i skateboarding. Med denne vurderingen får du en god hastighet til en gjennomsnittspris.
ABEC 7: Skateboard lagrene er veldig raske og glatte og har en tendens til å være litt dyrere.
ABEC 9: og høyere skateboard-lagrene er ekstremt raske og brukes mer til alpin skøyter og skatene som vil bli vanvittige fort.
ABEC 11: uovertruffen hastighet og presisjon. Ikke brukt til skateboarding, da lagrene her må ta flere typer.

Noen selskaper bruker ikke ABEC-karakterskalaen. Inkludert Bones Lagre. Bones Lagre bruker sitt eget rating system kjent som "Skate Rated". Disse lagrene følger ikke ABEC-karakterer fordi ABEC-karakteren ignorerer mange kvalitetsfaktorer.
ABEC rating forklaring
 
 
 
 

6.1 Skateboard Hardware / Introduksjon


Les mer  

Skateboard-hardware, også kjent som monteringsutstyr, brukes til å koble til skateboard-trucks til skateboarddecket. Skateboard hardware refererer til muttere, bolter, låsemutter og skruer som brukes når man bygger skateboard. Skruene kan være med Allen eller Phillips hode. Skateboard maskinvare kommer i mange forskjellige lengder, og inneholder ofte forskjellige fargede baller, slik at du kan markere nesen på skateboardet ditt.

Hvert skateboard trenger et maskinvare sett med 8 bolter og 8 låsemutter. Kittet vil bli brukt til å feste skateboard truck til skateboard deck.
Skateboard hardware
 

6.2 Skateboard Hardware / lengde


Nedenfor finner du de generelle maskinvareretningslinjene. Denne ordningen passer 99% på alle skateboards, selv om noen skateboards eller ekstra sterke skateboards, med 9 lag lønn kan være litt tykkere. I disse tilfellene bør maskinvarevalget ditt være litt lengre.
7/8" to 1" hardware - no riser
1" to 1 1/8" hardware - 1/8" riser
1 1/4" hardware - 1/4" riser
1 1/2" hardware - 1/2" riser
skateboard hardware længde
 
 
 
 

7.1 Skateboard Griptape / IntroduksjonGriptape selges i enkle ark, som er 23x84cm (9 "x 33"). Bunnen av arket må fjernes, hvoretter du vil ha en veldig klebrig underside som festes til toppen av skateboarddecket. Når griptapen er montert på skateboardet ditt, bruk en hoppekniv for å kutte griptapen slik at den passer til skateboarddeck og kant.
 

7.2 Skateboard Griptape / Style


Velg hvilket griptape du vil ha 


Griptape er et grovt, sandpapirlignende materiale som har som mål å øke grepet. Griptape lar rytterens føtter gripe overflaten av skateboarddekket og hjelper skaterens posisjon på brettet mens han / hun utfører triks. Skateshops tilbyr et bredt spekter av farger og mønstre på griptape. Griptapen kan brukes til å tette et brett, legge til tekstur og for å uttrykke din personlige stil. Mens griptape vanligvis finnes i svart, er den også tilgjengelig i gjennomsiktig slik at du for eksempel kan vise en firmalogo eller die-cut for å vise et design og / eller farge på skateboarddekket.
 
 
 
 

8.1 Skateboard Riser pads


Trenger jeg riser pads for mitt skateboard?

En riser pad er en flat plastpute som kan monteres mellom skateboard truck og skateboard deck. Riser pads øker avstanden mellom truck og deck, slik at du kan unngå å få wheelbite. Wheelbite oppstår når hjulet berører skateboarddecket under en skarp sving og stopper hjulets rotasjon. Riser pads kommer i mange forskjellige farger og tykkelser. Avhengig av skateboard-stilen, kan riser pads forlenge levetiden til skateboarddecket ved å redusere risikoen for sprekk hvor deck og trucks møtes.

Skateboard deck som bruker hjul mindre enn 55 mm, trenger vanligvis ikke riser pads; Imidlertid kan 1/8 "riser pads holde hardware mot at vibrere løs.

Hvis hjulene dine er større, er det større sjanse for at hjulet biter og forårsaker en ubehagelig wipeout. Generelt, jo lengre brettet og jo større hjulene er det behov for flere riser pads.
Riser pads, vinklet riser pads