Rulleskøyter Guide - Begynnerguide for rulleskøyter

Rulleskøyter var i gammel tid ikke mer enn en skøyte med hjul under, noen har endret siden, og med en lang liste over forskjellige varianter, kan det lett bli litt foruroligende for nykommere.

Men ikke bekymre deg, fordi rulleskøyter er en morsom og allsidig sport, som du må prøve. Det er den perfekte sommersporten for de som ønsker å skate når det ikke er snø. Din alder og kjønn spiller ingen rolle når alle enkelt kan delta. Selvfølgelig er det noen varianter for rulleskøyter som er mer egnet for typen rulleskøyter du velger.

Derfor er det først å bestemme når du kjøper et par rulleskøyter, hva er best for det du vil ha med dem. Noen er best egnet til triks og stunts på ramper, andre for rask kjøring og manøvrer, noen tredjedel til fine turer, dans eller generell og morsom trening, utendørs eller innendørs og mer.

Denne informasjonen vil bli diskutert i detalj nedenfor.

Se vårt store utvalg av Inline rulleskøyter
Se vårt store utvalg av Side-by-side rulleskøyter
Se vårt komplette utvalg av beskyttelse for rulleskøyter
Forskjellige typer for rulleskøyter - Hva passer best for hva og for hvem?

Generelt er rulleskøyter delt inn i inliner og side by side. Inliners er rulleskøyter hvor hjulene er på rad, mens side-by-side rulleskøyter har et par hjul foran og bak.

Fitness Inliners
Fitness inliners rulleskøyter er behagelige å bære og gjelde for alle. Det finnes modeller for både voksne og barn, jenter og gutter. De kan brukes til både fine utendørs turer, med familien eller venner og samtidig for litt morsom mosjon. De passer alle nivåer, uansett om du er nybegynner eller utøver.

Fitness rulleskøyter er designet med store myke hjul, slik at du enkelt kan rulle over ujevnheter i asfalten. Kulelager med høy ABEC-hastighet gir bedre rullhastighet.

Disse rulleskøyter bruker vanligvis et lukkesystem. Dette bruker både spenner og blonder. Det finnes imidlertid også andre varianter av lukkesystemer. En annen type lukkesystem bruker en dreieskive for automatisk å lukke spenne og snøen når de snu dem. Det spiller ingen rolle, hvilket lukkesystem du velger, annet enn det du vil ha mest.

De aller fleste fitness inliners rulleskøyter er utstyrt med brems. Som standard kan bremsen fjernes, og du kan også ofte velge hvilken fot du vil ha den på. Det er en god ide å kjøpe litt ekstra, da bremsen vil bli brukt over tid, og det er sannsynlig at en utgått modell ikke vil produsere mer bremser. Men er sjelden de mest kjente merkevarene.

Fitness rulleskøyter er vanligvis utstyrt med et blad laget av aluminium. Dette gjør dem mer stabile og kraftoverføringen blir også bedre enn med nylon- og kompostblader. For de fleste spiller det ingen rolle hvilket blad du velger, men hvis du vil være rask rask for å løpe, bør du gå for aluminiumsklinger.  

Side-by-Side
Side-by-side rulleskøyter er også rulleskøyter for alle, både eldre, yngre, unge og barn. I tillegg kan du like godt være nybegynner som praktisert med disse. De kan brukes til trening, korte turer og lengre turer som transportmiddel. Noen kan også brukes til bestemte typer dans, for eksempel diskotek.

Side-by-side rulleskøyter er preget av de fire hjulene som er sammenkoblet side om side. Dette er grunnen til at de oftest kan være enklere å rulle mens du står mer stabil med dem. Deres design er også kjent for å være veldig retro og minner derfor ofte de eldre om rulleskøyter fra når de var yngre.

For rulleskøyter side-by- side er kulelagrene ikke så viktige å fokusere på, da du sjelden står opp med samme høye hastigheter som du kan med inlinere.

En side-by-side rulleskøyte har en truck og en plate nederst. Plater er oftest laget av nylon, noe som betyr at skøytene vil veie mindre. Trucks er derimot laget av aluminium. Dette gjør rulleskøyterne sterkere, men også tyngre.

En annen ting som gjør side-by-side rulleskøyter kjennetegnet er tåstopp, som brukes som bremse og initierer. Du må huske å erstatte dette før den er helt slitt.

Agressive og Speed rulleskøyter
Enkelte rulleskøyter er spesielt designet for både triks og stunts, freestyle kjøring og fart eller skarpe manøvrer. Selv alt i ett.

Disse rulleskøyter passer derfor best til de dyktige rulleskøyterne som deltar i ulike typer konkurranser og muligens er medlemmer av klubber der rulleskøyter utføres. Man bør derfor være i stand til å håndtere hastigheten, være erfaren i å utføre triks og skarpe svinger for slike typer rulleskøyter.

Rulleskøyter for barn
En god rulleskøyte for barn har høye støvler som gir høy stabilitet rundt ankelen og underbenet. Dette hjelper barna å holde en riktig posisjon og dermed lettere kontroll over rulleskøyter.

Siden en rulleskøyte for barn vil vare lenger enn en sesong, er det fordelaktig at skøytene kan strekkes både over baksiden av foten og på skinnen. Dermed kan barna passe på rulleskøyter og nyte dem så lenge som mulig.

Derfor er justerbare rulleskøyter perfekt for barn, da de kan justeres for å passe til barnas voksende eller forskjellige fotstørrelser, med en skinne som sitter under rulleskøytens sko.

Se her vårt utvalg av justerbare rulleskøyter for barn
se på en video hvordan du justerer størrelsen på en rulleskøyte

Hjul og Støvla

Hjulstørrelse og Hjul hardhet

Hva bestemmer hvilken størrelse hjul du må velge, er kjørelengden. På lengre løp er det en god ide å velge de større hjulene, da det blir enklere å holde tritt og energiforbruket du bruker faller.

På kortere løp er mindre hjul bedre som du vil finne det lettere å manøvrere og stoppe ved kommende sving.

Dette betyr at hjulene har mulighet til å motta støt, grep på vei og fart. For de mykere hjulene er det viktig at grepet på veien og mottak av støt er bedre, men holdbarheten er lavere og også hastigheten. Omvendt, jo hardt hjulene er, jo lenger de holder, mens de løper raskere, men grepet og støtdempingen forverres. 

Hardt støvla eller Myke støvla
Dette er et smakspørsmål. Noen kan like en hard støvla, da det gir økt stabilitet og kontroll er forbedret. På den annen side vil noen helst velge et mykt støvla, vanligvis mer komfortabelt og med god ventilasjon.

Størrelsesguide for rulleskøyter

Når du velger rulleskøyter, er komfort en av de viktigste faktorene. Imidlertid bruker rulleskøyteprodusenter ikke alltid de samme størrelseskartene som brukes i Europa.
Derfor anbefaler vi alltid at du velger en størrelse større enn vanlig. Det er plass for deg å flytte tærne i støvelen. Skulle tærne treffe snusen på støvelen, velg en større størrelse.
 
Det er smart å prøve dem på mens du kjører inne, hvis en endring er nødvendig, og ellers stole på deres følelse av størrelse, kan du vanligvis føle deg bra hvis de sitter som de burde eller ikke. 

Beskyttelse

Som med så mange andre idretter, er beskyttelse en veldig god ide, mye bedre enn å gå galt.

Derfor anbefales det at du har nødvendig utstyr i form av hjelm, håndleddbeskytter, albuebeskytter og knelbeskytter. I tillegg er hansker spesialdesignet for freeride kjøring, noe som gir bedre grep og høyere komfort for hendene.
Utstyrt med disse forskjellige beskyttelse, er du så vel som klar til å gå på et par smarte og deilige rulleskøyter.

Vi tilbyr kun kvalitetsbeskyttelse og utstyr som du finner på vårt nettsted nedenfor.

Se hele vårt utvalg av beskyttelse

Tilbehør

Hvis du vil gjøre triks og fort å kjøre en sjanse, er det ramper som kan kjøpes for å trene og bli bedre og bedre.
I tillegg er de også tilgjengelige i størrelser som er lette å bære rundt uansett hvor du går.

Se vårt utvalg av tilbehør til rulleskøyter