SUP Surfing / Kajakk:
Når du velger en våtdrakt for SUP-surfing eller kajakkpadling, er det viktigste fleksibiliteten.
Årsaken til dette er at du bør ha rikelig med mulighet til å bevege deg fritt uten anstrengelse som følge av våtdrakten. Ellers vil du bli trett raskere og ikke kunne padle så langt. Derfor må du ha en våtdrakt som passer som om den var malt på kroppen din, samtidig som den ikke er for tykk, da dette vil tillate optimal fleksibilitet. Disse våtdraktene kan være mye dyrere, men ytelsen du får fra dem er også så mye bedre.
I tillegg til SUP-surfing og kajakkpadling, er du mest interessert i å vite noe om lufttemperaturen og vindforholdene, siden du vanligvis tilbringer mesteparten av tiden på vannet, og ikke i vannet. Du vil ofte ha så lite vind som mulig, men dette avhenger av hvilken type SUP-surfing du vil utføre. Derfor kan tynnere våtdrakter brukes i de fleste måneder, da du vil oppnå mer fleksibilitet og mindre motstand over skuldrene når du padler eller roer.
Padlesurfing:
For padlesurfere er fleksibilitet og varme de viktigste faktorene for å få mest mulig ut av sporten. Du trenger høy bevegelighet for å kunne padle på brettet ditt. Derfor er det fordelaktig å velge en våtdrakt som er fleksibel rundt skuldrene. Mesteparten av tiden velger padlesurfere våtdrakter med 3 mm eller mindre på skuldrene/armene og flere millimeter rundt bena og magen. Typisk velger padlesurfere våtdrakter kalt 5/4/3 mm.
Vindbeskyttelse er ikke like viktig siden du er i vannet.
Imidlertid spiller vanntemperaturen også en rolle, siden du er konstant i kontakt med vannet. Derfor, hvis det er kaldt vann, bør du velge noen tykkere, men fortsatt fleksible våtdrakter, slik at du kan bevege deg ordentlig.
Drage-/Vindsurfing:
I kiting og vindsurfing trenger du en solid våtdrakt, som også har vindkast (vindbeskyttelse) på brystet. Dette er fordi vindbeskyttelsen gir varme og minimerer kulden som trenger gjennom våtdrakten når du står oppreist under øktene dine. Hvis du er mer interessert i freestyle kiting, vil du også dra nytte av en fleksibel våtdrakt på armene, da det vil gjøre det lettere å utføre triksene dine og ville manøvre. Oftest vil du velge en våtdrakt med fordelt millimeter, for eksempel 5 mm på magen, 4 mm på bena og 3 mm på armene. Våtdraktene kan kalles 2/3/4 mm, 1/2/3 mm eller 3/2 mm våtdrakter.
Som en kiter eller vindsurfer er kuldeindeksen, også kalt vindkjølingsfaktor (reell lufttemperatur følt på bar hud), en viktig ting å tenke på før du beveger deg ut på vannet. Vanntemperaturen er mindre viktig, siden du tilbringer mye av tiden på toppen av vannet.
Hvis det er veldig kald lufttemperatur, trenger du en tykkere våtdrakt, men hvis luften er varmere, kan du bruke tynnere eller kortermede/korte våtdrakter. Generelt sett bør du velge en tynn våtdrakt med vindbeskyttelse på brystet som er fleksibel på skuldrene og armene.
Wakeboard:
For wakeboarding passer det best med en våtdrakt som lar deg bevege deg fritt. Spesielt hvis du er interessert i å utføre triks. Du har ikke for mye vind som en wakeboarder, og mesteparten av tiden vil du være ute på vannet.
Hvis du er mer interessert i triksefokusert wakeboarding i stedet for ren kos, kan det være smart å få en våtdrakt med vindstøtte/beskyttelse. Dette skyldes at farten, som med kiting og vindsurfing, skaper en rask og kraftig rush som kan gi noen vindkast.
Om du trenger en tynnere eller tykkere våtdrakt for wakeboarding, avhenger hovedsakelig av personlige preferanser og sesongmessige værforhold.
Åpent Vannsvømming:
Mange idrettsutøvere kjøper våtdrakter designet for SUP-surfing, da de har høy fleksibilitet og fordi de har færre millimeter på skuldrene og bena. Det kan f.eks. være 3 mm på skuldrene, 4 mm på bena og 5 mm rundt kroppen. Mange bruker disse SUP-våtdraktene i stedet for sine våtdrakter for åpent vann når de trener for f.eks. triatlon. Fordi de er mer robuste, varer lenger og er mindre kostbare. På den måten beskytter de også våtdrakten for åpent vann for å bli brukt utelukkende ved arrangementer.
For åpent vannsvømming er du hele tiden i vannet og trenger derfor en tykk og varm våtdrakt. I tillegg må den også være fleksibel slik at du enkelt kan svømme fritt i vannet.
Imidlertid avhenger tykkelsen på våtdrakten av vanntemperaturen. Hvis det er kaldt vann, trenger du en tykkere våtdrakt enn hvis vannet er varmt.
Vind er ikke like viktig, men hvis det blåser mye, kan du oppleve at svømming blir vanskeligere og kanskje også farlig.
Undervannsjakt:
For undervannsjakt trenger du en varm og tykk våtdrakt, siden du vil være under vann i lange perioder og trenger å holde deg varm gjennom hele jakten. Siden du vil være helt stille under vann, er ikke fleksibilitet like viktig som tykkelsen på våtdrakten.
Lufttemperaturen eller kuldeindeksen har ikke så stor betydning for dem som jakter på UV, men vanntemperaturen har det.
Jo kaldere vannet er, desto tykkere våtdrakt trenger du.
Allround - Lek og avslapning:
Hvis du heller bare vil nyte avslappende svømming, vil valget av våtdrakt avhenge mest av behovene dine og hvilke sesonger du vil bruke våtdrakten i. De fleste våtdrakter kan brukes til dette formålet uten problemer, og du trenger ikke å vurdere mange faktorer som om den er tykk nok for avslappende svømming, eller om du bruker den til enkel lek og komfortable turer på et SUP-brett. En våtdrakt med en middels tykk og tynn tykkelse vil være optimal for de fleste ting innen avslappende svømming og allround moro.
Kvalitet:
Her på Euroskateshop vurderer vi kvaliteten på våtdrakter basert på deres ytelse, samt materialene og metodene som brukes under design og produksjon av hver våtdrakt.
År:
Hvert år blir kvaliteten på våtdrakter bedre og bedre. Derfor er det optimale valget å kjøpe en ny våtdrakt for å sikre at du er oppdatert. På Euroskateshop anbefaler vi at du bare ser på våtdrakter som er nyere enn 2 år. Eldre modeller av våtdrakter har ikke de nyeste forbedrede teknologiene og vil derfor ikke tilfredsstille de nye standardene innen fleksibilitet og komfort.
Tykkelse:
Det er viktig at du velger riktig tykkelse for våtdrakten din. Tykkelsen på neoprenet skrives i millimeter, og det vil ofte være forskjellige tykkelser av neopren i forskjellige områder på våtdrakten. En våtdrakt er alltid tykkest på magen og bena, da du trenger mye varme for denne regionen av kroppen din. Det tynneste området på våtdrakten er vanligvis under armene, da det er viktig å oppnå god fleksibilitet. En tykk våtdrakt er varm, men ikke like fleksibel som de tynnere våtdraktene. En tynn våtdrakt er ikke like varm som de tykke våtdraktene, men har bedre komfort og fleksibilitet. De fleste helårs våtdrakter er 5 mm tykke.
Sesong:
Når du ser etter å kjøpe en ny våtdrakt, må du huske å bestemme hvilke årstider du ønsker å bruke den til. De tynnere våtdraktene er laget for sommeren, og de tykkere våtdraktene, som typisk også har innebygde hette, er laget for vintersesongen. Det er mulig å finne våtdrakter som kan brukes hele året, og disse er typisk 5/4/3 mm og av god kvalitet.
Type:
Det finnes forskjellige typer våtdrakter: kort, hel, lang John, hel med innebygde hette. For sommerbruk er en kort våtdrakt et flott valg da de vanligvis er fleksible og veldig behagelige å ha på seg. En hel våtdrakt er, som navnet antyder, en våtdrakt som dekker hele kroppen opp til nakken. Denne våtdrakten er den mest populære og kan brukes hele året. Hel med hette er også en våtdrakt som dekker hele kroppen opp til nakken, men på denne typen våtdrakt er det lagt til en innebygd hette. Dette er en veldig smart detalj når du trenger å bruke våtdrakten din om vinteren. Når hetten er innebygd i våtdrakten, begrenses mengden vann som kommer inn i våtdrakten, og derfor er den ideell for vinterbruk. En lang John er en ermeløs våtdrakt som gir deg god kroppsbivelse og fleksibilitet. Dette er en veldig populær våtdrakt, spesielt for SUP-surfere.
Kjønn:
De fleste våtdraktmerker produserer våtdrakter for både kvinner og menn. En kvinnes våtdrakt er spesielt laget for å passe en kvinnes kropp, derfor er det mest optimalt for kvinner å velge en kvinnes våtdrakt. Menns våtdrakter er egentlig ikke kjønnsbaserte, siden de faktisk kan brukes av både menn og kvinner.
Glidelåssystem:
Det er forskjellige glidelåssystemer på våtdrakter: bakre glidelås, front glidelås, bryst glidelås og ingen glidelås. En bakre glidelås er den klassiske våtdrakten med glidelås på ryggen. Dette er den mest populære typen våtdrakt. En front glidelås er en våtdrakt med glidelås på brystet. En bryst glidelås er en våtdrakt med glidelås på brystet, men forskjellen fra front glidelås er at glidelåsen er i nakken, ikke midt på brystet. En våtdrakt uten glidelås er en våtdrakt som ikke har en glidelås, og i stedet har den et materiale som strekker seg rundt nakken. Dette materialet strekker seg nok til at du kan trekke våtdrakten over hodet og resten av kroppen uten at det trengs en glidelås.
Interiørmateriale:
Kvaliteten på interiørmaterialet i våtdrakten din utgjør en stor forskjell. De svært billige våtdraktene du kan finne på byggemarkeder, for eksempel, har utrolig dårlig kvalitet på interiørmaterialet. Noen av disse våtdraktene har faktisk bare neopren på hver side av våtdrakten. Våtdraktene vi selger hos Euroskateshop er nøye utvalgt, og våtdrakter av dårlig kvalitet er ikke inkludert i vårt utvalg av våtdrakter. De store produsentene legger inn et mykt fleece lag på innsiden av våtdraktene sine, noe som betyr at du kan tåle å ha på deg våtdrakten i flere timer.
Vanntemperatur:
Vanntemperaturen er målingen av hvor kaldt eller varmt vannet er. Vanntemperaturen er en utrolig viktig faktor innen vannsport og bør tas på alvor.
Imidlertid avhenger betydningen av vanntemperaturen av hvilken sport du ønsker å utøve. Hvis du for eksempel er dypt under eller i kontakt med vannet som med dykking og svømming, er det veldig viktig å ta hensyn til vanntemperaturen for å unngå å bli for kald. Men hvis du er over vannet som med kiting eller SUP-surfing, spiller vanntemperaturen en mindre rolle.
Vanntemperaturen måles i Celsiusgrader.
Lufttemperatur:
Lufttemperaturen eller kuldeindeksen (vannkjøleeffekt) er den faktiske lufttemperaturen som føles på bar hud når vinden blåser varmen bort. Noen vannsporter er avhengige av vind, og derfor kan lufttemperaturen påvirke om du får en god eller iskald økt.
Spesielt innen kiting og windsurfing er du avhengig av vind. Du må derfor alltid huske å sjekke vindforholdene før du velger en våtdrakt og beveger deg ut på vannet.
Avhengig av hvor mye det blåser og hvor mange grader været er, vil du enten finne deg bedre egnet med en tykkere eller tynnere våtdrakt.
Kuldeindeksen måles fra vindhastigheten og temperaturgradene i Celsius.