Oppblåsbar SUP Guide - Nybegynner guide for oppblåsbare SUP boards

SUP, kort for Stand Up Paddleboarding, er en av de raskest voksende vannsportene rundt om i verden. SUP er en allsidig sport som gjør det til en aktivitet for alle. SUP boardene er lengre og bredere med mer oppdrift enn tradisjonelle surfbrett eller windsurf boards som gjør det mulig å balansere dem komfortabelt. 

Den nyeste mote er oppblåsbare SUP-brett som er en mye mer allsidig og praktisk SUP-type som gjør det mulig å transpondere og lagre SUP uten en stor bil eller mye lagringsplass. I tillegg er oppblåsbare SUP-boards mye mer holdbare og tåler litt jokk uten å få bulk. Oppblåsbare SUP-brett har langt de samme seilegenskapene som en tradisjonell, hard SUP, og med de nye produksjonsmetodene er blitt så gode at harde SUP-brett blir mindre og mindre populære.
 
Når du kjøper et oppblåsbart SUP-board, er det viktig å velge en som passer til dine egne behov.
SUP-boardene kommer i mange forskjellige former og størrelser, og hver er rettet mot noe annet; Noen er laget for bølger, noen til flatt vann og noen er egnet for begge. Vi har samlet informasjonen vi finner nødvendige for valg av din neste SUP.

Se hele vårt utvalg av oppblåsbare SUP-brett
Se SUP surfing tilbehør
Se vårt utvalg av leie SUP-boards
Volum
Volum er indikatoren som sier noe om hvor mye oppdrift en oppblåsbar SUP har. Hvis du er en stor surfer, trenger du en SUP med mye oppdrift. Hvis du er en lett surfer, trenger du ikke så mye oppdrift. En høyvolum oppblåsbar SUP er mindre manøvrerbar enn en oppblåsbar SUP med lavt volum. Derfor er det viktig at du velger en oppblåsbar SUP med bare volumet som passer til vekten din.
Tabellen nedenfor gir en ide om hvor mye volum SUP'en din vil ha.
Dette er kun til veiledning, og vi forbeholder oss muligheten for at volumet kan variere etter seilestil.
Vekt på SUP surfer: Volum:
50 - 70 kg 140 - 180 L
70 - 90 kg 180 - 280 L
+ 100 kg + 300 L


Shape
Det er viktig at du velger riktig form på din oppblåsbare SUP. Derfor må du håndtere deg selv om du trenger å bruke SUP i bølger eller på flatt vann, om det vil være vennlig hvis hele familien skal nyte den eller hvis den skal kunne navigere raskt. Dette er bare noen av spørsmålene du bør spørre deg selv før du velger SUP.

ALLROUND
Det som kalles "normal" SUP er det vi kaller Allround SUP. En allsidig SUP er som navnet sier, en SUP som du kan bruke på alle terreng. Det er en SUP som ikke er spesialisert på et bestemt område, men kan derfor litt av hver. Det er et godt valg for nybegynnere, eller de som vil ha et brett som hele familien kan bruke. En allsidig SUP er typisk 9-12 fot lang og 28-32 tommer bred, og det er vekten til surferen som bestemmer den nødvendige størrelsen. En allsidig SUP kan brukes til touring så vel som å spille i små og mellomstore bølger, og passer derfor til deg som vil ha et brett som kan gjøre litt av det hele.  

RACE
En RaceSUP er et bord designet for enkelt å oppnå høy fart. Denne SUP har en slank design som ikke har mye motstand i vannet, slik at du enkelt kan få fart. Derfor er et racingboard perfekt for de som ønsker å gå på tur, både kort og lang, eller seile om kjap med vennene sine. Ulempen med Race SUP-styrene er at den ikke er så stabil i vannet, og derfor er det vanskeligere å holde balansen enn på et allround-SUP-bord. Det er to Race SUP-kategorier definert av internasjonale konkurransestandarder; Den ene er Battle of the Paddle, som er en spesiell type race som seiler ut gjennom brenningene, rundt en sving og kommer tilbake til stranden først. For dette skjemaet er brettet 12'6 meter høyt, men denne typen er mindre kjent i Danmark. Den andre kategorien av Race SUP-kort er 14 fot lang og brukes til tradisjonell SUP Race. Denne type Race SUP er rask og retningsbestemt, noe som betyr at du kan padle flere ganger til en side uten at styret skifter retning. Race SUP er vanligvis mellom 22 og 28 inches bred, og jo smalere er de jo raskere de flyr, men jo mindre stabile blir de også.
TOURING
Det moderne valget er en blanding mellom en allsidig SUP og en Race SUP, og denne typen SUP kalles en Touring SUP. En touring SUP har en smal design i forkant, slik at du får rask fart mens området du er på, er betydelig større, noe som gjør det lettere å balansere enn en dedikert race SUP. Touring SUP-boardene kommer fra Race SUP-kategorien Battle of the Paddle, som krever en rask akselererende SUP med god stabilitet. En TOURING SUP er ideell for lengre turer på flatt vann, på åpne hav og alt i mellom. Touring SUP-kort er meget allsidige, gir effektiv glidning gjennom vannet, og krever mindre innsats for å komme i gang.

WAVE
I en kategori separat inneholder de oppblåsbare Wave SUP-board. Wave SUP (wave SUP boards) er preget av å være veldig kort, veldig manøvrerbar og veldig stiv. Dette gjør det mulig å kjøre bølger på en oppblåsbar SUP. Wave SUP boards kan også brukes på flatvann og utmerke seg i rolige terreng ved å være manøvrerbare og enkle å kontrollere. Derfor er de også egnet for unge eller barn.

Størrelse
Det er mange forskjellige størrelser innen oppblåsbare SUP-board. Størrelsen på SUP-boardene måles i føtter, og følger vanligvis volumet. Derfor er det viktigste når du velger en ny SUP, å velge en med riktig volum. Derfor er størrelsen ikke det viktigste å legge merke til når man ser etter et nytt SUP-board. Hvis du har funnet formen som passer deg og funnet et passende volum, vil størrelsen på brettet vanligvis følge deg. Imidlertid ligger de fleste kvinners SUP på 10'0 til 10'6, og menns brett har vanligvis en størrelse på 10'6 til 11'6. Racing SUP boardene er vanligvis over 12'6 da de har en noe smalere design enn en typisk allround SUP. På samme måte vil en Wave SUP vanligvis være noe mindre i de fleste tilfeller rundt 8'0.

Paddle
Å velge en riktig padle er like viktig som å velge riktig bord. Padle til SUP er vanligvis laget av aluminium, som vanligvis er standardutstyr i en oppblåsbar SUP-pakke. Hvis du vil ha en lettere og stivere padle, vil du nyte en karbon padle. SUP-padler av karbon er langt stivere og lettere, noe som gjør det mer effektivt i vannet. Det betyr at du trenger mindre innsats for å seile samme hastighet. Karbon padle er noe dyrere enn aluminiums padle, så flere produsenter velger å lage kombinasjonspadle laget av både karbon og aluminium. På den måten får du det beste fra begge verdener.
Det er mange forskjellige størrelser på padler, både i lengden av skaftet, men også størrelsen på bladet på enden av padlen. Det er mange forskjellige meninger om hvor liten og stor padlen og bladet skal være. Som det finnes forskjellige typer SUP-boards, finnes det forskjellige typer padler som oppfyller behovene til de ulike fagområdene. En tommelfingerregel er at jo raskere akselerasjonen du vil ha, jo mindre blir bladet, i retur hvis du vil ha høyere topphastighet, skal bladet være større. Vekten til surferen er også en viktig faktor; jo større vekten av det større bladet. Et lite blad er vanligvis 80-90 in2, et normalt blad for allround SUP er 90-100 in2 og et stort blad er 100-115 in2. Hvis du er usikker på hvilken størrelse du skal velge, anbefaler vi at du starter med et normalt blad i allround klassen, og deretter bestemmer du om du vil ha et større eller mindre blad.

Det er viktig å bestemme riktig lengde på padlen din. Igjen, det avhenger av disiplinen, men en god tommelfingerregel for allround SUP og wave SUP er 15-20 cm høyere enn deg selv, for rase og touring padlen må være ca 40-50 cm høyere enn deg selv. En annen måte å finne riktig lengde på din padle er å stå oppreist og svinge armene 90 grader fremover; Hvor hånden din henger fra kroppen din, er det lengden din padle burde ha (for allround SUP). Hvis du er i tvil om lengden på padleen din, anbefaler vi at du starter med en justerbar padle og når du har funnet ønsket lengde, oppgraderer du til en fast lengde padle.
Fordelen med justerbare padler er at du kan bruke den til forskjellige disipliner, eller flere venner eller familiemedlemmer kan bruke samme padle.
Fordelen med faste lengdeputer er at den er stivere og lettere, noe som gjør den mer effektiv.

Se vårt brede utvalg av padler til SUP


Påkledning
Når du trenger å tage ut og SUP'e, er det viktig at du har riktig antrekk på. Musklene dine må alltid være varme, og i begynnelsen faller du i vannet, så det er en god idé å begynne med en våtdrakt. Men din våte drakt må være fleksibel, så du får muligheten til å flytte. Ta alltid en titt på værmeldingen før du går videre til vannet med SUP-bordet ditt. På sommeren anbefaler vi å bruke en 2 - 3 mm våtdrakt med korte eller lange armer og ben. På de kalde vinterdager er det nødvendig med en varm 5 mm våtdrakt for å holde seg varm. Hvis du har gått fra de tidlige stadiene og ikke faller i vannet så ofte, kan du gå ned i en tynnere våtdrakt. Alternativt kan du bruke en "rashguard" som er en tynn t-skjorte / lycra som beskytter deg mot vind og sol. Hvis du trener yoga på SUP, er det selvsagt anbefalt at du bruker vanlige yoga klær.
Se våre våtdrakter
Se våre rashguards

Tilbehør
Når du kjøper en oppblåsbar SUP, er det en pumpe, et reparasjonssett og i noen tilfeller en padle. I tillegg til dette er det noen ekstra tilbehør til stand up padle, som kan være praktisk å ha. Vi har laget en liste over tilbehør du måtte trenge når du går til vannet og padle på SUP:
  • Leash (En leash er strengen du legger på SUP-bordet ditt, slik at det ikke drivar bort. Vi anbefaler at leashen din skal være omtrent samme lengde som SUP-boardet ditt.) Se våre leash her
  • Veske til board og padle (Når du transporterer SUP og padle, er det viktig at du tar vare på dem - Her vil en veske ha nytte.) Se våre vesker her
  • Vanntett telefon cover (Det er alltid hyggelig å ha en telefon og spesielt når du padler ut på vannet! Derfor er et vanntett cover til telefonen en praktisk ting å ta med.) Se våre vantette telefonholder her
  • Takstativ (Dette er noen myke paddinger som du kan spenne på takstativene dine, slik at du kan trygt få SUP-brettene på taket på bilen uten å skade det.) Se våre roof rack her


Konstruksjon
Oppblåsbare SUP-boards er laget med PVC-plastfiberduk som strekker seg vertikalt fra dekk og gjennom hulrommet, noe som gjør brettet parallelt, helt stivt og ekstremt motstandsdyktig. Denne teknologien kalles dropstitch. Noen oppblåsbare SUP-boards er laget med ett lag PVC-plast og andre er laget med to lag. Fordelen med ett lag er den lave vekten som er oppnådd, og fordelene ved to lag er økt stivhet og økt motstand oppnådd mot skade og påvirkning. I tillegg er dekselet på de fleste oppblåsbare SUP-boardene dekket med EVA-skumpolstring, noe som gir en behagelig og glatt overflate.
Illustrasjonen nedenfor viser konstruksjonen av et enkelt PVC-lag SUP.


Illustrasjonen nedenfor viser konstruksjonen av et dobbelt PVC-lag SUP.

Når du har kjøpt din første oppblåsbare SUP, og komme i gang med stand up paddleboarding, kan det være litt vanskelig å begynne med. Men med følgende trinnvise veiledning for bruk blir de første gangene mye enklere:

Step 1: Ved start og slutt
Plasser din oppblåsbare SUP i kneet dypt vann og legg midt på SUP-boardet på knærne. Når du sitter på knærne, ta din padle og padle inn i dypere vann der kan du falle uten å berøre bunnen. Hvis du er usikker og ikke har balansen på boardet, kan du være komfortabel å sitte på knærne til du føler deg trygg på å ta det neste trinnet.

Step 2: Stå opp
Når du har funnet balansen, er det på tide å stå opp. Den enkleste måten å stå opp er å sette padle over SUP-boardet og støtte deg med denne hånden mens du reiser deg. Det er viktig at du er plassert i midten av boardet med en fot på hver side av håndtaket for å holde balansen den enkleste. Føttene må plasseres i skulderbredden og knærne må festes. Finn et punkt i horisonten og hold øye med dette. Ta din padle i hånden, en hånd i t-håndtaket og den andre hånden på padleens skaft.

Step 3: De første meterne
Nå er du i stand til å roe de første meter på ditt nye oppblåsbare SUP-board. Plasser SUP padle i vannoverflaten og dytt den gjennom vannet langs brettet. Gjenta 1-2 ganger og endre siden. Når du endrer siden, må du også endre plasseringen av hendene dine. Nå seiler du!

Step 4: Tid til å vende
Nå har du kommet til slutten og vil vende deg om. Dytt vannet mot enden på den ene siden og mot spissen på den andre siden. Jo bredere taket ditt er, desto raskere kan du vende. Når du blir bedre, prøv å eksperimentere på baksiden av ditt oppblåsbare SUP-board mens du setter som normalt, og dytt raskere.

Step 5: I nødstilsfeller
Hvis du kommer til dypt vann, kan du legge deg ned på bordet med padle under brystet og roe ned til nærmeste og tryggeste kysten med hendene. Hvis du ikke klarer å ro, er det beste du kan gjøre å ringe hjelp og vær rolig. Aldri svømme bort fra ditt oppblåsbare SUP-board.