Neopren Guide - Begynnerveiledning for Neoprenprodukter

For de ulike typer vannsport som finnes, finnes det like mange forskjellige typer av svært viktig utstyr. Hver forsiktig laget for å beskytte de som ta ut på sjøen i alle typer kaldt, vind, varmt eller regnfullt vær.

Med så mange muligheter og varianter, både for unge og gamle, gutter og jenter, samt andre viktige faktorer som spiller en rolle for mer enn én ting. Med alt dette er det ganske forståelig at man kan være litt overveldet før man får tak i det
Fordi hva velger man under disse omstendighetene, og hva som passer best for den aktuelle sporten, og krever den sporten visse ting først, og hva av de fire årstidene, hvor mye utstyr er virkelig nødvendig, våtdrakt eller tørrdrakt, gjør vanntemperatur betyr noe og hva av vinden, vil det si det å si at jeg blåser meg bort?

Ikke vær redd, uansett hva du har spørsmål eller kan være i tvil om, denne enkle guiden vil dekke i detalj nedenfor. 

Neopren - Hva er det og hva gjør det?

Det internasjonale firmaet DuPont oppfant materialet tilbake i begynnelsen av 30-tallet. Noen år senere ble materialet brukt av flere og flere, og i tide ble det materialet som dagens våtdrakter er laget av.

Neopren brukes også i et bredt spekter av andre produkter som er nyttige innen vannsport. Disse produktene er av hensyn til noen eksempler surfingsko, hansker, vester og hetter.

Neopren, også kalt polychloropren, er elastomer som er en del av en oppdeling av ulike plasttyper, som er kategorisert som elastisk, fleksibel og med store isolasjonsevner. Dette gjør den ideell og svært nyttig for våtdrakter, der det selvfølgelig er en glede å ikke bli kald eller for våt.

Neopren Produkter - Hva slags produkter eksisterer og hva er de for?

Som nevnt er det viktig å få deg det nødvendige utstyret til vannsporten din, slik at du er mer enn klar til å være ute på og under vannet. Det absolutt viktigste utstyret for å få deg til å nyte sporten din gjennom året kommer i to typer. Tørrdrakter og våtdrakter. Men tørrdrakter koster mer og er ikke spesielt godt egnet for de ulike vannsportene, men langt bedre egnet for de forskjellige typer seilingsport, roing og så videre. Tørrdrakter er ofte ikke så stramme og kan derfor forårsake problemer for eksempel et surfer. 

Vi har valgt å bare inkludere kvalitet våtdrakter i vårt store utvalg av alle slags produkter, dette betyr at denne veiledningen ikke vil gå grundig om tørrdrakter på grunn av at det ikke virkelig betyr noe for mye når du har å gjøre med vannsport. Den store forskjellen mellom de to draktene er imidlertid at en tørrdrakt holder deg tørr, mens en våtdrakt holder deg varmere enn uten.

Våtdrakt
Våtdrakter, som tørrdrakter, er ofte laget av neopren og er den mest brukte beskyttelse mot det iblant kaldere været. I motsetning til tørrdrakter er våtdraktene imidlertid en tettsittende passform på kroppen, noe som gir en flott og fri mobilitet som vil hjelpe deg å holde deg på toppen av spillet hele året, avhengig av hvilken type våtdrakt du har.

Måten våtdrakter fungerer på, er at en liten del får lov til å gå inn mellom kroppen og drakten. Vannet oppvarmes deretter ved hjelp av kroppsvarmen. Så lenge det ikke er hull i våtdrakten, vil du bli holdt fin og varm. Videre, med våtdrakt vil du bli beskyttet mot skarpe bergarter og andre mindre gjenstander, riper, blåmerker og skrubber som kan oppstå når de er ute på sjøen eller under vannet.

Våtdrakten er viktigst utstyr for vannsport fordi det gjør sportene mye mer komfortable, men også fordi det gir deg muligheten til å nyte din spesielle sport i alle fire årstider. Det anbefales derfor for alle som elsker disse typer sport å kjøpe våtdrakt.

I tillegg til å skaffe en våtdrakt, er det mye ekstra utstyr tilgjengelig i form av hansker, rashguards, surfingsko / støvler og til slutt hetter. Disse bidrar til å gjøre vannsporten lettere, morsomere og beskytte deg med bare den beskyttelsen du trenger.

Surfing sko/støvler
Det vesentlige med skoene og støvlene er at de er glatte. Støvlene brukes i de kaldere vår- og høstmånedene, selv om vinteren om været tillater det. Men når det er vinter må du være ekstra forsiktig beskytte deg riktig mot kulde. Skoene er for sommermånedene. Det anbefales å bruke støvler uten glidelåse som vannet kan glide gjennom, hvilket mildt sett er ingen godbit for føttene.

Hansker
Hansker for vannsport er smart fordi det holder hendene varme, men også fordi det gir et bedre grep på brettet enn å holde på det med våte og kalde hender.

Hetter
Hettene er veldig gode i de kalde månedene, da det sikrer at varmen ikke siver ut gjennom hodet ditt. Det anbefales ikke å kjøpe en våtdrakt hvor hetten er en del av våtdrakten. Ved å kjøpe en hette, kan du også bruke våtdrakten i de varmere månedene.

Ulike typer våtdrakter for hver sesongvær - Hvilket våtdrakt for hvilket vær?

Det finnes mange forskjellige typer og varianter av våtdrakter, som kommer i forskjellige nivåer av tykkelse og versjoner. Hvilken å velge, avhenger mye på sesongen du forventer å gjøre din sport. Siden været spiller en så viktig rolle for forholdene og om en viss vannsport selv er mulig å gjøre på en gitt dag. Er de tingene som betyr mest, og alltid bør betraktes er vanntemperaturen og vind-chill-faktoren. Hva vindkølingsfaktoren er, er den faktiske luftfilt på bar hud når vinden blåser varmen bort.

En annen faktor er den spesielle vannsporten du vil gjøre eller allerede liker å gjøre. Hvis du kanskje er en windsurfer eller kitesurfing, vil kroppen din hovedsakelig være over vannet, mens en surfer ofte vil være i vannet. Så hvis vannet er kaldt og luften er varm, vil surferen foretrekke å ha en tykkere våtdrakt, og kitesurfen vil mest sannsynlig velge en tynn våtdrakt med korte ermer. Hvis vannet var varmt, men luften var avkjølt, ville en surfer gå på en våtdrakt med korte bukser, mens kitesurfen heller ville velge en våtdrakt med lengre bukser.

Men ovennevnte er bare retningslinjer. Noen kan like å føle vinden på armene eller bena, mens andre mye trives godt og er godt pakket. Kroppene våre er bygd annerledes, og dine egne preferanser er også viktige. Å være komfortabel i din egen våtdrakt er viktig, hvis du er for varm eller for kald, vil disse irritasjonene påvirke moro og opplevelse. Den eneste måten å vite dette på, er å prøve ut noen våtdrakter, mens du holder disse retningslinjene i tankene når du er ute i vind, vann og vær. Så lenge du beskytter deg godt nok for værforholdene, vil du ikke ha noen farlige helserisiko eller oppleve skadelige konsekvenser for ditt velvære.

Sesonger
Det er et generelt forhold mellom sesongene og temperaturene på vannet og vinden. I løpet av sommeren tynnere våtdrakter med mer synlig, bare hud enn vinteren, hvor du trenger et tykkere lag av neopren, samt mer utstyr som hansker, hetter og lengre ermer og bukser. Disse to sesongene er faily enkle å finne ut. Sværheten ligger i løpet av månedene vår og høst. Her spiller dine egne preferanser og personlige vurderinger en rolle, så du er ikke for kald eller varm.

Vi anbefaler derfor at hvis du bor på et sted hvor været endres regelmessig, skal du gå på en våtdrakt som gjør det mulig å tilpasse seg ulike sesonger.

Nedenfor finner du de forskjellige typer våtdrakter, hva de er best for, og når de er best å bruke.

Shortie Våtdrakter
En shortie, også stavet kort, er best i sommermånedene eller når vanntemperaturen er varm. Den passer best for surfere eller annen vannsport i vann eller hvor været er varmt. Våtdrakten består av korte armer og ben, som gir best mulig mobilitet og fleksibilitet. Siden en shortie er for sommermånedene, er laget av neopren for armer og ben omtrent 1 mm-1,5 mm tykt. Tykkelsen på brystet er ca 2 mm, så det er bedre og optimalt kan beskytte vitale organer.

Sommer Våtdrakter
Hva menes med en sommer våtdrakt er en våtdrakt med bare den nødvendige tykkelsen som skal brukes i de varmere månedene. Avhengig av hvor kaldt eller varmt du vil ha det, vil en slik våtdrakt være tilstrekkelig gjennom hele halvåret. Skulle du bli for kald, er det selvsagt mye bedre å bytte våtdrakten din ut med tykkere enn å fryse. En sommer våtdrakt passer godt for de fleste vannsportsaktiviteter og dekker mer hud enn en shortie våtdrakt, noe som gir det til bruk selv om vinden skal ha en kjøligere temperatur. En sommer våtdrakt kommer i full kroppslengde. Hva det betyr er at den dekker hele kroppen, armer og ben. De er ofte beskrevet som 3/2 mm våtdrakter, selv om det varierer litt. Men hva det betyr er selve tykkelsen på lagene i kroppen, og og bena. 3 mm er tykkelsen på torso og 2 mm er tykkelsen på både armer og ben. Årsaken til hvorfor den er tykkere på torso er slik at våtdrakten beskytter dine vitale organer riktig.

Vinter Våtdrakter
Teknologien til våtdrakt har gjennom årene utviklet seg så mye at vi nå kan øve vår vannsport og vindsport hele året. For å gjøre dette må du først få deg en våtdrakt laget for de kalde månedene. Dette er noe som alle som liker surfing, kitesurfing og på, bør vurdere å gjøre. Da dette vil tillate deg å nyte sporten i den andre halvdelen av året, eller i minst 5 måneder, avhengig av både vær og personlige preferanser om kulde og varme.
Nesten alle våtdrakter til vinter ligger mellom 5/3 mm eller 6/4 mm tykkelse. Våtdrakter til de kaldere månedene har også full kroppslengde, noe som betyr at de dekker hele kroppen, så vel som armene og bena. Typisk varierer varianter av tykkelser og kombinerer som 6/5/4 mm eller 5/4/3 mm. Som nevnt tidligere er det første nummeret torso tykkelsen og det andre nummeret er tykkelsen av beina og armene. Skal det være et tall mellom disse to, som med 6/5/4 mm, da er dette nummeret vanligvis tykkelsen på lårene. Som med både Shortie og Summer wetsuits er torso tykkelsen tykkere for å sikre beskyttelse av viktige og vitale organer.